Vietnam Thailand 2016

Nadat het fotoboek klaar is van een mooie kerstvakantie in Zuid-Afrika voelt het legitiem om ons voor te gaan bereiden op de zomer. En wat voor één. Met Cathey Pacific hebben we een hele goede deal gesloten. Voor ons alle vijf! We gaan aan boord in Düsseldorf en via een korte stop in Hong Kong landen we 13 uur later in Ho Chi Min. Ruim 4 weken later verlaten we vanuit Hanoi weer dit uitgestrekte land. En voor de tijd daartussen moet een uitgebalanceerd reisplan komen. Het wordt Vietnam dus. De afgelopen twee zomers waren we in Thailand. Nu gaan we een stapje Oostwaarts. Gaan we dat fijne reisgevoel, de aardige mensen en de mooie (logeer)plekjes ook hier vinden?

Het kan niet anders dan goedkomen. Heel veel avonden zitten we ondanks het kwakkelende winterweer met ons hoofd in de zon. De Lonely Planet spellen we van achter naar voren, we lezen reisblogs en surfen ons suf.

Jip vietnam

Na heel wat puzzelen en afwegen, komen we vervolgens op de onderstaande route uit. Met twee binnenlandse vluchten beslechten we de langste stukken en verder zullen we gebruik maken van privétaxi’s en de trein of bus.

Zachte landing in Ho Chi Min, gelijk door naar de Mekong delta (Cai Be). Vooral bekend om haar drijvende markten en natuurlijk de machtige meanderende Mekong. We slapen aan de rivier in de Mekong Lodge (met eigen plonsbad) voor 3 nachten.
Cat Tien National Park: laagland regenwoud, volgens de boekjes met de beste ‘birdwatching, hiking and mountainbiking’ mogelijkheden van Zuid Vietnam.  Zouden we hier dan eindelijk een ‘hornbill’ in het echt kunnen zien? Al zal Jip voor de apen gaan. Met een gibbon opvangcentrum bij de poort van dit grote nationale park zal dat zeker lukken. Verzekerd ook van bloedzuigers; ‘leeches time’! We overnachten in jungle stijl (met hangmatten) in de Green Hope Lodge (3 nachten).
Dalat; Zwitsers ogend bergstadje ook wel de groente- en fruittuin van Vietnam genoemd. Je vindt hier ook heuse koffieplantages. En vast ook lekkere koffie. Veel hoogteverschillen en indrukwekkende watervallen in het achterland. Dus vast ook iets met een zipline voor onze oudste. We verblijven in het Terracotta resort (3 nachten) Nha Trang: toeristische kustplaats met dito vertier en naar het schijnt mooie stranden. Dat er een rechtstreekse verbinding is met Moskou spreekt volgens velen niet in haar voordeel. Vinpearl Island, snorkel- en eilandentour met ongevraagde karaoke aan boord staan op de wishlist. Alana Nha Trang Beach Hotel heeft vast heerlijke bedden (3 nachten).
Vlucht van Nha Trang naar Danang en door naar Hoi An
Hoi An: de oude stad is een lust voor het oog, als we de laaiende beschrijvingen mogen geloven, met straten en huizen in Frans koloniale stijl . Hier moet je zijn als je houdt van urenlang struinen en winkeltjes bezoeken. Het ligt dichtbij de zee en met de fietsen van het  Phu Thinh Boutique Resort kunnen we vast veel van de omgeving op deze tweewielers ontdekken. (4 nachten)
Hué: de vroegere keizerlijke hoofdstad van Vietnam, geheel omsloten. Het barst er van de paleizen. Vanuit hier willen we ook naar de gedemilitariseerde zone, een gebied tussen Noord en Zuid in wat vrij zou moeten blijven van militairen tijdens de Vietnamoorlog. Helaas werd dit alsnog een heftig strijdtoneel. Met ook hier weer een uitgebreid tunnelcomplex. Uitrusten doen we bij het Hue Riverside Boutique Resort & Spa (3 nachten).
Phong Nha NP: dit Nationale Park herbergt de oudste Karst gebergten van Azië en is tevens eigenaar van honderden grotten. Daarnaast bestaat het park voor 90% uit dichtbegroeide jungle. Hier zullen we Suze op pad sturen voor de giraf en de zebra…of blijven we bij de tijgers en olifanten die zich hier overigens zelden laten zien? We zitten in het Lake House (3 nachten).
Vlucht van Dong Hoi naar Hanoi
Hanoi: stad van de ontelbare brommertjes, het lekkerste streetfood, Ho Chi Min Mausoleum, marktjes en het waterpoppentheater. We slapen middenin het ‘Old Quarter’. Paradise hotel (2 nachten)
Tam Coc: ‘Halong Bay on land’ een ideaal en mogelijk zelfs mooier alternatief voor ons gezelschap dan de zee-versie?! In ieder geval gaan we te water op de vele  bootjes die de toeristen door het prachtige Karst landschap varen. We slapen in het Chez Loan Hotel (3 nachten)
Mai Chau: in deze vallei wonen nog verschillende bergvolkeren die op traditionele wijze leven. Een landschap wat gedomineerd wordt door (groene) rijstvelden en uitgestrekte natuur met bergen op de achtergrond kan niet anders dan een heerlijke plek zijn om deze reis af te sluiten. We verblijven bij Sol Bungalows (3 nachten). Terugvlucht vanaf Hanoi.

Voor nu kijken we ontzettend uit naar de Vietnamese zomers….en trouwens ook naar het voorjaar. Laat die maar eerst eens komen!

Uiteindelijk verleggen we onze route naar vertrouwd Thailand. Er is een verhoogd risico om het Zika-virus op te lopen in Vietnam en het onbezorgde gevoel bij Vietnam is gelijk weg. Even schakelen, maar dan hebben we ook al snel een gave route met dito onderkomens.
Hoe het was, is te lezen vanaf hier

Plaats een reactie